Home » Receptenindex » Preirisotto met zalm en zure room

Preirisotto met zalm en zure room

Gepubliceerd op 25 augustus 2020 om 21:40

Klassieke risotto wordt gemaakt met flink wat kaas. de prei in dit recept geeft de risotto ook een zachte en smeuïge structuur. 

Risotto voelt voor mij als comfort food. Vol, warm en makkelijk mee te combineren. Klassieke risotto wordt gemaakt met flink wat geraspte kaas, dat is in dit recept niet aan de orde.

 

Ingrediënten voor 3 porties*

  • 150 gr risottorijst
  • 1 prei
  • 1 ui
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 teen knolfook
  • 30 gr zure room
  • 3 zalmfilets (125 gr p.s.) op kamertemperatuur
  • sap 1/2 citroen
  • kruiden; 2 th. Peper, zout,  1 th. kerriepoeder, 1/2 th. paprikapoeder. Peterselie.

Verwarm de oven voor op 190 graden en kook 0,6 L water in de waterkoker.

Maak de prei goed schoon en snij in halve ringen. Snij de ui, bleekselderij en knoflook fijn.

Bak de ui samen met wat olie in een grote diepe pan. Zodra deze glazig is kan de knoflook erbij, bak kort mee en voeg de rijst toe. Roer goed door. Zodra de rijst wat glazig is geworden kan het water erbij samen met de kruiden. Doe eerst een scheutje en roer goed over de bodem. Zodra dit bubbelt kan de rest van het water en bleekselderij erbij. Kook 15 minuten en roer geregeld door.

Doe direct de zalmfilets op een bakpapier in het midden van de oven. Zet de timer ook op 15 minuten.

 

Proef tegen het einde v.d. kooktijd van de risotto of deze gaar is en nog wat extra zout nodig heeft.

Verdeel de risotto over de borden, leg de zalm ernaast en schep een lepeltje zure room erover. Kruid de zalm nog met wat citroensap, peterselie, peper en zout.

 

Natuurlijk is nu het moment om toch wat kaas toe te voegen. Ook erg lekker!

Geroosterde pijnboompitjes of een eetlepel extra vierge olijfolie zijn ook aanraders.

Voedingswaarde per vrouwenportie (1/3)

Kcal. 425 C.42 F.15 P.30

*Bij ons thuis gaat 1/3 van de risotto en zalm naar het vrouwenbord en de man kan makkelijk 2/3 op. 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.