Home » Receptenindex » Vegan appeltaartje met spijs en speculaas

Vegan appeltaartje met spijs en speculaas

Gepubliceerd op 4 december 2020 om 06:00

Hou je vast. Dit recept is zonder geraffineerde suikers, vegan, glutenvrij, en lactosevrij. Wat een claims. Vooral belangrijk, het is een super lekker appeltaartje. 

Feestdagen of niet, deze vegan appelkruimeltaart met spijs kan altijd. Super simpel en met niet al te veel ingrediënten. De taart moet goed afkoelen en uitharden, vooral het dagje geduld vóór het oppeuzelen is een uitdaging. 

Dit taartje was hierna ook snel op! Misschien is dit wel één van mijn lekkerste gezonde taart recepten. 

 

Ingrediënten voor het deeg

  • 150 gr havermeel (fijngemalen glutenvrij havermout)
  • 125 gr amandelmeel
  • 60 gr dadels
  • 40 gr ahornsiroop*
  • 2 el koek en speculaaskruiden (kaneel kan ook)
  • 5 gr bakpoeder
  • 2 el water
  • snuf zout

Ingrediënten voor de spijsvulling

  • 50 gr amandelmeel 
  • 1 el citroensap
  • 25 gr ahornsiroop*

Ingrediënten voor de appelvulling

  • 2 appels (fris zuur en stevig)
  • 1 el citroensap
  • 1 el koek- en speculaaskruiden (kaneel kan ook)

Verwarm de oven voor op 170 graden, boven en onder warmte.

Mix voor het deeg de dadels, het water en ahornsiroop samen fijn in een mixer tot een gladde pasta. Stop alle droge ingrediënten in een grote kom en schep hier de dadelpasta door. Ga nu een paar minuten stevig kneden en voeg tijdens het kneden ook het water toe. Kneed nog eventjes door.

 

Bekleed de bodem van een kleine bakvorm met papier en vet de randen in. Ik gebruik een kleine hogere springvorm

Snij de appel in fijne stukjes en meng deze samen met de kruiden en het citroensap. Zet even apart. 

Verdeel het deeg in twee gelijke stukken. Met het eerste stuk bekleed je de boden en zijkant van de bakvorm. Kruimel eerst wat deeg over de bodem en druk deze daarna aan op de bodem en naar de randen.  De rand hoeft niet hoog te worden, een mooi opstaand randje is voldoende.

 

Maak de spijslaag door het amandelmeel, citroensap en ahornsiroop te mengen tot je een plakkerige substantie hebt. Verdeel dit over de deegbodem van de taart. Schep alle appel erop en druk een beetje aan. Verkruimel de tweede helft van het deeg over de bovenkant en druk wederom voorzichtig aan.

 

Bak de taart in ongeveer  30 minuten in het midden van de oven. Elke oven is anders dus gluur door het raam v.a. 25 minuten. 

Haal de taart uit de oven en laat deze volledig afkoelen. Liefst minimaal 8 uur in de koeling, zo wordt je taart lekker stevig.  Even geduld en aanvallen maar!

 

Voedingswaarde per stuk (1/6)

355 Kcal C.35 F.18 P.10

*Honing kan , dan is dit recept niet meer vegan


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.