Print opties:

Bone broth

Bottenbouillon is rijk aan allerlei voedingsstoffen. Het zit vol met onder andere collageen, omega 3 en 6 vetzuren en o.a. de mineralen selenium, zink.  Het calcium, fosfor en de aminozuren geven je immuunsysteem een flinke boost!

Bone broth klinkt net wel 'hipper' dan bottenboullion.. of toch niet.

Any way. Het is duidelijk waar dit recept om gaat. Alles in één pan gooien en na een paar uur maak jij ook je eigen bouillon zonder onnodige toevoegingen en bende. Door het lange kookproces komen de vele gezonde voedingsstoffen vrij.

Kookmethode ,
Keuken ,
Moeilijkheidsgraad Beginner
Tijd
Voorbereidingstijd: 4 4 minuten Kooktijd: 7 7 uur Totale tijd: 7 uren 4 minuten
Porties 1
Beschrijving

Iedereen kan bouillon maken.  Ik haal meestal een 'soepzakje' met kippenbotjes bij de poelier in Abcoude op de markt.  Natuurlijk kun je ook wat runderschenkel kopen. Alles is mogelijk.

De boullion gebruik ik door de week heen voor allerlei gerechten. Een basis voor saus, in risotto, stoofschotels en pastasaus.

Soms drink ik ook een glaasje bij de lunch, maar meestal wil ik niets mislopen in de gerechten van de rest van de week.

Ingrediënten voor één flinke pan (1.5 - 2 liter)
  • 1 Bottenpakket (Vraag je lokale slager of poelier naar een zak met botjes.)
  • 1 ui
  • 1 bleekselderij
  • 3 laurierblad
  • 3 wortel
  • 10 grammen gember
  • 1 theelepels peperkorrels
  • 2 eetlepels appelazijn
  • 2 theelepels Keltisch zeezout
Bereiding
  1. Snij alle groente in grove stukken. het is niet nodig de uien te pellen. Overal zit smaak in Doe alle ingrediënten in de slowcooker (of soeppan). Zet de pan aan en schenk hier water bij tot alles net lekker onder staat.

    Laat de slowcooker 8-12 uur aan op standje 'low'.

    Na deze tijd kan de slowcooker uit en een beetje afkoelen. Zeef nu de bouillon uit de pan.

    Voeg naar smaak Keltisch zeezout toe, dit is zeker nodig en maakt de boullion gewelidg lekker. 

    Pluk van alle doorgekookte botjes het vlees af. Dit vlees is perfect om op te bakken in wat kruiden en knoflook.

    Het kan door de soep, op een cracker of in een salade. (niet weggooien in ieder geval.. veel te lekker!)