Print opties:

Franse appeltaart met frisse citroencustard

Deze Franse appeltaart is extra lekker door en romige en frisse custard vulling met vanille en citroen.

Kookmethode
Keuken
Moeilijkheidsgraad Gemiddeld
Tijd
Voorbereidingstijd: 29 min Kooktijd: 45 min Totale tijd: 3 uren 14 minuten
Porties 10
Beschrijving

Traditionele appeltaart maak ik nooit meer. Hier is één simpele reden voor, die van moeders smaakt het allerlekkerst!

Deze Franse appeltaart heb ik een oppepper gegeven door een vulling van custard met vanille en citroen. Door deze zoete en frisse vulling kan er in het deeg weer wat minder suiker zonder op de smaak in te leveren. Dit is een frisse en toch zoete taart met een vulling vol appels. 

Ingrediënten voor één taart
  • 85 grammen suiker (voor de bodem)
  • 1 stuk ei (voor de bodem)
  • 250 grammen bloem (voor de bodem)
  • 125 grammen roomboter (voor de bodem)
  • 1 kneepje zout (voor de bodem)
  • 1.5 kilogram Appel (fris (bijv. Elstar).)
  • 2 eetlepels custardpoeder (voor de vulling)
  • 1 eetlepel vanille aroma (voor de vulling)
  • 2 eetlepels suiker (voor de vulling)
  • 4 eetlepels water (voor de vulling)
  • 1 stuk citroen (sap & rasp voor de vulling)
  • 1 eetlepel suiker (optioneel topping)
Bereiding
  1. Begin met het maken van de bodem, want dit deeg moet nog 30 minuten rusten in de koelkast.

    Verwarm ook de oven op 180 graden, boven en onder warmte. 

    Klop nu het ei samen met de suiker luchtig. Voeg het bloem en zout hier aan toe, dit wordt een kruimige mix. Snij de boter in kleine blokjes en knijp en kneed deze door het deeg. Maak er een platte bal van en leg in de koelkast. 

    Schil alle appels. Snij 1 kilo in kleine blokjes en de rest (500 gram) in partjes en volgens in plakjes.

    Rasp de citroen boven een steelpan en knijp ook al het sap hierboven uit.

    Doe in diezelfde pan de blokjes appel samen met 2 el suiker en 2 el water.  Kook dit tot de blokjes een beetje kapot zijn, dit duurt ongeveer 15-20 minuutjes.  Meng de custardpoeder in 2 el koud water met de vanille.  Schenk dit bij de warme appel en kook het in dit een dikke massa. Zet het vuur dan uit. 

    Vet een taartvorm in en verdeel het deeg gelijkmatig in de de vorm. Schep de iets afgekoelde appelvulling in de bodem. Verdeel alles gelijkmatig.

    Decoreer vervolgens de plakjes appel hier bovenop. Werk van buiten naar binnen en leg alles dicht op elkaar. Probeer alle delen vulling te verstoppen onder de appelplakjes.  Strooi eventueel nog wat suiker bovenop de taart.

    Bak de taart 45 minuten op 180 graden. 

    Laat de taart volledig afkoelen. Het liefst een paar uur in de koelkast. Zo kan de vulling goed opstijven.

    Ik gebruik een Franse/quichevorm, waar je de bodem uit kunt tillen.   Gebruik echte vanille aroma, zo veel lekkerder en zonder zoetstof. Dit kun je makkelijk zelf maken met wodka en vanillepeulen.
Note

De appeltaart is de volgende dag het lekkerst! Dan is de appelcustard goed stevig geworden.