Print opties:

Gekarameliseerde uiensoep

Ik ben dol op goede deals.. dus toen ik van de week ergens 5 kilo uien op de kop tikte wist het het meteen, UIENSOEP! Redelijk simpel en niet veel handelingen.

Kookmethode ,
Keuken ,
Moeilijkheidsgraad Beginner
Tijd
Voorbereidingstijd: 10 10 minuten Kooktijd: 4 4 uur Totale tijd: 4 uren 10 minuten
Porties 5
Beschrijving

Bij uiensoep moet ik altijd aan die ene wintersport in Frankrijk denken...Althans wintersport. Er was één kleine piste open, dus wij hebben ons een week vermaakt met eten en drinken in het dorp.

Daar aten we ergens een heerlijke uiensoep. 

Ingrediënten voor één flinke pan
  • 1,5 kilogram ui
  • 50 grammen roomboter
  • 4 teen knoflook
  • 1 eetlepels suiker (bruine suiker)
  • 2 liters bouillon
  • 1 eetlepels tijm (kruiden)
  • 4 laurierblad
  • 30 milliliters worcestersaus
  • 30 milliliters ketjap manis
Bereiding
  1. Snij de uien in ringen en de knoflook fijn.

    Laat de roomboter smelten in een goede braad/soeppan.

    Zodra deze gesmolten is kunnen de uien in de pan. Laat dit even 5 minuten slinken en voeg dan de knoflook en suiker toe. Laat dit op laag vuur voor 1 uur zachtjes bakken, roer tussendoor zodat er niks aanbakt!

    Na ongeveer 1 uur is de ui gekarameliseerd en mooi bruin geworden.  Ik heb vervolgens de ui samen met alle overgebleven ingrediënten in de slowcooker gedaan. Heb je deze niet voeg dan alle ingrediënten toe aan de soeppan met uien.  Breng het geheel aan de kook en laat op een zacht vuurtje voor 3 uur pruttelen.

    Net als met alle soepen en stoofschotels vind ik de soep de volgende dag het lekkerste.
Note

Eet de soep met een blauwe/pittige kaas, een ciabatta of stokbrood uit de oven.