Wat is kombucha en waarom is dit populair?

Kombucha is het momenteel hippe gefermenteerde drankje! Je komt dit steeds meer in de winkels tegen en ook in de horeca is het een welkome dorstlesser. Ben je benieuwd naar dit gekke goedje vraag je je af waarom dit populair is? Lees vooral verder!

Wat is kombucha?

Een kombucha-zwam bestaat uit diverse gisten en bacteriën. Samen vormen deze een heel fijn weefsel, ook wel de ‘Scoby’. De Scoby/zwam is een organisme en produceert allerlei stoffen. Voor deze productie heeft de scoby wel voeding nodig. Suiker is de voeding voor de scoby, dit wordt gegeten voor het fermentatieproces. Uit dit proces ontstaat Kombucha, een zuur smakend drankje.

De suiker die is toegevoegd blijft nog maar in geringe hoeveelheden achter in het uiteindelijke drankje. De smaak kan je vergelijken met zure appelcider, een beetje zuur, fris en zoet. Ook wordt het vergelijk gemaakt met appelsap en appelazijn.

Kombucha bestaat al heel lang en werd voor het eerst 2200 jaar geleden in China gedronken voor zijn ontgiftende eigenschappen.

Waarom is kombucha populair?

Dit smakelijke drankje is een fijn alternatief voor frisdrank of alcohol, maar kombucha is vooral bekend om zijn helende krachten. Kombucha bevat theepolyfenolen en azijnzuur. Deze stoffen onderdrukken beide de groei van ongewenste bacteriën en gisten, maar brengen geen schade aan juist de gewenste bacteriën en gisten in ons lichaam.

Ook bevat kombucha antioxidanten, dit zijn stoffen die vrije radicalen bestrijden. Bewezen is dat antioxidanten uit voedingsmiddelen beter zijn voor je dan supplementen. Wanneer je kombucha maakt met groene thee lijkt het in je lever te werken als antioxidant.

Zelf aan de slag!

Ik maak kombucha met groene thee, zwarte thee, suiker en dextrose. Inmiddels heb ik twee recepten online staan waarmee je zelf kombucha kunt maken. Het recept Kombucha voor helden is het origineel, zoals ik het geleerd heb. Het makkelijke kombucha recept heb ik van een vriendin, die vond dat ik de truttig streng handelde bij het eerste recept.

In de praktijk gebruik nu de bereidingswijze van het ‘makkelijke kombucha recept en gebruik de ingrediënten van het originele recept. Klinkt dat logisch? .. vast niet, maar ik vind het heerlijk en makkelijk!

Des te langer je de kombucha laat fermenteren, des te zuurder het wordt.

Mr. Scoby smult namelijk van de suikers in de kombucha-brouw. De smaak van het drankje verandert tijdens het fermenteren van extreem zoet (door de toegevoegde suiker) naar zacht azijnachtig.

Do’s & don’ts bij het brouwen

  • gebruik pure zwarte en groene thee
  • kies voor suikers (geen honing)
  • laat de thee volledig afkoelen vóór je je scoby in hierin legt
  • de kombucha moet ademen, sluit de pot daarom tegen vuil af met een neteldoek. Een servetje, kaasdoek of koffiefilter kan ook
  • plak een sticker of papiertje met datum op de pot en houd zo het aantal dagen bij
  • controleer de smaak bij de eerste batches
    • hoe langer je deze laat staan hoe zuurder
  • Was na iedere brouw je scoby en verwijder de bruine gistdraden

Werk altijd schoon bij de bereiding van kombucha, je wilt geen schadelijke bacteriën geweken door onhygiënisch handelen. Dit kan gevaarlijk zijn. Geen zin in risico’s en ongeduldig, koop dan lekker de kombucha in de supermarkt. Kijk dan wel naar de ingrediënten, kies voor zo puur mogelijke kombucha.

Nog even kort

Er is nog weinig echt onderzoek naar de effecten en voordelen van kombucha. Een gezonde leefstijl en voedingsplan dient altijd de basis te zijn. Wel is bewezen dat er voordelen zijn bij het gebruik van probiotica en thee, de stofjes die je nuttigt bij kombucha.

Aanbevolen artikelen

1 Reactie

  1. Leuk bericht, ik heb het gedeeld met mijn vrienden.

Reacties zijn gesloten.