Dit smakelijke drankje is een fijn alternatief voor frisdrank of alcohol, maar kombucha is vooral bekend om zijn helende krachten. Het zit vol goede bacteriën waar je darmen van smullen. Voor de verdere gezondheidsclaims wil ik niemand overtuigen, maar google er vooral zelf even op los..
Een kombucha-zwam bestaat uit diverse gisten en bacteriën. Samen vormen deze een heel fijn weefsel, ook wel de 'Scoby'. De Scoby/zwam is een organisme en produceert allerlei stoffen. Voor deze productie heeft de scoby wel voeding nodig. Suiker is de voeding voor de scoby, dit wordt gegeten voor het fermentatieproces. Uit dit proces ontstaat Kombucha, een zuur smakend drankje. De suiker die is toegevoegd blijft nog maar in geringe hoeveelheden achter in het uiteindelijke drankje.
Er zijn verschillende recepten te vinden om Kombucha te maken. Ik heb dit recept ontvangen van een goede vriend en zijn versie smaakt gewoon het best! ;)
...Varieer zelf naar eigen smaak en nieuwsgierigheid met de hoeveelheid suiker of verhoudingen thee.
Let wel op, te weinig suiker brengt het proces niet op gang, teveel is een killer voor de zwam..
Heb je geen dextrose kunnen vinden? Gebruik dan 100 gr kristalsuiker op 1 liter thee.
! Hygiene is zéér belangrijk!
Scoby houdt niet van temperaturen boven de 30 graden. Wanneer je een thermometer hebt kun je zelf nameten wanneer je verder kan. Anders is één nacht een veilige houvast.
De volgende dag.
Leg de scoby met de lichte kant naar boven op de thee en dek de pot af middels een neteldoek en elastiekje.
Bewaar / brouw de kombucha 10-14 dagen op kamertemperatuur.
Haal de neteldoek van de pot en pak de scoby uit de thee. De scoby bestaat nu uit twee zwammen, de bovenste is de nieuwste. Bewaar de nieuwe scoby voor je volgende batch en geef de andere door aan een nieuwe kombucha-kweker.
Bewaar weer de nodige hoeveelheid startthee.
Zeef en bottel de overige kombucha. Bewaar deze in afgesloten glazen flessen in de koeling.
Ik schenk altijd voor het drinken nogmaals door een klein zeefje.
Bewaar de flessen koel en donker, bijvoorbeeld in de kelder.
Do's & dont's