Kombucha voor helden

Kombucha, het hippe gefermenteerde drankje!
pinit

Dit smakelijke drankje is een fijn alternatief voor frisdrank of alcohol, maar kombucha is vooral bekend om zijn helende krachten. Het zit vol goede bacteriën waar je darmen van smullen. Voor de verdere gezondheidsclaims wil ik niemand overtuigen, maar google er vooral zelf even op los..

Een kombucha-zwam bestaat uit diverse gisten en bacteriën. Samen vormen deze een heel fijn weefsel, ook wel de ‘Scoby’. De Scoby/zwam is een organisme en produceert allerlei stoffen. Voor deze productie heeft de scoby wel voeding nodig. Suiker is de voeding voor de scoby, dit wordt gegeten voor het fermentatieproces. Uit dit proces ontstaat Kombucha, een zuur smakend drankje. De suiker die is toegevoegd blijft nog maar in geringe hoeveelheden achter in het uiteindelijke drankje.

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld Kooktijd 30 min Rusttijd 2352 uur Porties: 7

Beschrijving

Er zijn verschillende recepten te vinden om Kombucha te maken. Ik heb dit recept ontvangen van een goede vriend en zijn versie smaakt gewoon het best! ;)

...Varieer zelf naar eigen smaak en nieuwsgierigheid met de hoeveelheid suiker of verhoudingen thee.

Let wel op, te weinig suiker brengt het proces niet op gang, teveel is een killer voor de zwam..

Heb je geen dextrose kunnen vinden? Gebruik dan 100 gr kristalsuiker op 1 liter thee. 

Ingrediënten voor één batch Kombucha

Benodigdheden

Bereiding

  1. Je eerste batch kombucha maken

    ! Hygiene is zéér belangrijk!

    1. Begin met het koken van 7 liter water. Zodra dit gekookt heeft klop je het met een garde op. Dit klinkt mogelijk wat vreemd, maar met een origineel recept wordt niet gedold. Kloppen kloppen, ongeveer 2 minuutjes.
      • laat het gekookte water 5 minuten afkoelen
    2.  Voeg de zwarte en groene thee toe en laat dit 20 minuten trekken. ( Ik gebruik géén losse thee, maar zakjes. De zakjes zijn na het trekken makkelijk op te vissen)
      • verwijder de thee
    3. Na de 20 minuten en het verwijderen van de thee voeg je beide soorten suiker toe aan de hete thee. Klop dit wederom door de hete thee. Zorg dat alle suiker volledig is opgelost.
      • laat dit volledig (één nacht) afkoelen.

    Scoby houdt niet van temperaturen boven de 30 graden. Wanneer je een thermometer hebt kun je zelf nameten wanneer je verder kan. Anders is één nacht een veilige houvast.

    De volgende dag.

    1. Schenk de helft van de zoete en afgekoelde thee in de pot/vissenkom;
    2. doe vervolgens de startthee (kombucha) hierbij in de pot;
    3. sluit af met de resterende thee.

    Leg de scoby met de lichte kant naar boven op de thee en dek de pot af middels een neteldoek en elastiekje.

    Bewaar / brouw de kombucha 10-14 dagen op kamertemperatuur.

    Des te langer je de kombucha laat fermenteren, des te zuurder het wordt. Begin voor je eerste batch voorzichtig met proeven na 7 dagen. Proeft deze nog te zoet? Dan zijn de suikers nog niet voldoende opgegeten door je scoby.
  2. Na 10-14 dagen

    Haal de neteldoek van de pot en pak de scoby uit de thee. De scoby bestaat nu uit twee zwammen, de bovenste is de nieuwste. Bewaar de nieuwe scoby voor je volgende batch en geef de andere door aan een nieuwe kombucha-kweker.

    Bewaar weer de nodige hoeveelheid startthee.

    Zeef en bottel de overige kombucha. Bewaar deze in afgesloten glazen flessen in de koeling.

    Ik schenk altijd voor het drinken nogmaals door een klein zeefje.

    Bewaar de flessen koel en donker, bijvoorbeeld in de kelder.

    Gooi je overgebleven scoby niet zomaar weg! Internet staat vol leuke ideeën of maak je omgeving enthousiast om met een eigen kweekje te beginnen.

Note

Do's & dont's

  • gebruik pure zwarte en groene thee
  • kies voor witte suiker (geen rietsuiker, honing of kokosbloesemsuiker)
  • laat de thee volledig afkoelen vóór je je scoby in hierin legt
  • de kombucha moet ademen, sluit de pot daarom tegen vuil af met een neteldoek. Een servetje, kaasdoek of koffiefilter kan ook
  • plak een sticker of papiertje met datum op de pot en houd zo het aantal dagen bij
  • controleer de smaak bij de eerste batches
    • hoe langer je deze laat staan hoe zuurder

Heb jij dit recept gemaakt?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *