Dit smakelijke drankje is een fijn alternatief voor frisdrank of alcohol, maar kombucha is vooral bekend om zijn helende krachten. Het zit vol goede bacteriën waar je darmen van smullen. Voor de verdere gezondheidsclaims wil ik niemand overtuigen, maar google er vooral zelf even op los..
Een kombucha-zwam bestaat uit diverse gisten en bacteriën. Samen vormen deze een heel fijn weefsel, ook wel de 'Scoby'. De Scoby/zwam is een organisme en produceert allerlei stoffen. Voor deze productie heeft de scoby wel voeding nodig. Suiker is de voeding voor de scoby, dit wordt gegeten voor het fermentatieproces. Uit dit proces ontstaat Kombucha, een zuur smakend drankje. De suiker die is toegevoegd blijft nog maar in geringe hoeveelheden achter in het uiteindelijke drankje.
Er zijn verschillende recepten te vinden om Kombucha te maken. Naast mijn recept voor Kombucha voor Helden, heb ik dit recept onlangs ontvangen. Net met een andere verhouding en bereiding... en nog interessanter iets makkelijker te maken
! Hygiene is zéér belangrijk!
Scoby houdt niet van temperaturen boven de 30 graden. Wanneer je een thermometer hebt kun je zelf nameten wanneer je verder kan.
Bewaar / brouw de kombucha 10-14 dagen op kamertemperatuur.
Haal de neteldoek van de pot en pak de scoby uit de thee. De scoby bestaat nu uit twee zwammen, de bovenste is de nieuwste. Bewaar de nieuwe scoby voor je volgende batch en geef de andere door aan een nieuwe kombucha-kweker.
Bewaar weer de nodige hoeveelheid startthee.
Zeef en bottel de overige kombucha. Bewaar deze in afgesloten glazen flessen in de koeling.
Ik schenk altijd voor het drinken nogmaals door een klein zeefje.
Bewaar de flessen koel en donker, bijvoorbeeld in de kelder.
Do's & dont's