Kokosmelk, zelfgemaakt

Kokosmelk uit blik bevat veel toevoegingen. Met dit recept maak je zelf kokosmelk zonder ongevraagde extra's en een stuk goedkoper dan de blikken en pakken uit de winkel.
pinit

Ik gebruik deze in smoothies, koffie, havermout, baksels, curry.. ga maar door. Eigenlijk alles waar gewone melk ook voor gebruikt wordt, ik vind dit veel lekkerder!

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld Kooktijd 6 minuten Totale tijd 6 minuten
Porties: 1

Beschrijving

Het is belangrijk dat je een blender met glazen kan gebruikt die niet volledig afgesloten is tijdens het mixen. Ik heb in een ver verleden dit foutje gemaakt. Dit resulteerde in een beker onder druk, grote boem en een keuken vol kokosmelk. 

Ingrediënten voor 1 liter kokosmelk

Bereiding

 1. Neem een blender met glazen kan. Dit is nodig i.v.m. met de warmte en druk die vrij gaat komen bij het blenden.

  Doe de kokosrasp in de blender en schenk hier het warme water over. Gebruik niet té warm water, we moeten het zo nog kunnen aanraken.

  Zet de blender aan op de laagste stand voor +/- 15 seconden, verhoog hierna naar de hoogste stand en laat deze minimaal 3 minuten draaien! Langer is ‘beter’, hiermee krijg je een vollere melk. Houd goed de warmte van de motor van de blender in de gaten.

  Laat de motor even afkoelen en mix vervolgens nogmaals 3 minuten op de hoogste stand. 

  Schenk de melk in een notendoek welke je over een kom of beker hebt gelegd.

  Knijp nu AL het vocht uit de melk. Een theedoek werkt ook prima, doen moet je wel harder knijpen. Draai, knijp en druk tot er geen vocht meer uit de doek komt. 

  Tada, daar is de kokosmelk!

  Bewaar de kokosmelk in de koelkast, deze gaat bij mij makkelijk binnen 3-4 dagen op, maar proef en ruik vooral zelf na meer dagen. :)

  De voedingswaarde vind ik lastig te bepalen, er gaat voor 660 Kcal aan kokos in. Hiermee maak je uiteindelijk 1 liter kokosmelk. Het is te kort door de bocht om aan te nemen dat 100 ml 66 kcal bevat, de pulp is uit de melk.

Note

De overgebleven pulp kan je toevoegen aan je kwark of havermout.

Bak het hiervoor even op in een droge pan en je hebt een lekkere droge crunch. 

Heb jij dit recept gemaakt?