Risotto voelt voor mij als comfort food. Vol, warm en makkelijk mee te combineren. Klassieke risotto wordt gemaakt met flink wat geraspte kaas, dat is in dit recept niet aan de orde.
Preirisotto met zalm en zure room
Beschrijving
Klassieke risotto wordt gemaakt met flink wat kaas. De prei in dit recept geeft de risotto óók een zachte en smeuïge structuur.
Ingrediënten voor drie porties preirisotto
Bereiding
-
Verwarm de oven voor op 190 graden en kook 0,6 liter water in de waterkoker.
Maak de prei goed schoon en snij deze in halve ringen. Snij de ui, bleekselderij en knoflook fijn.
Bak de ui en prei samen met wat olie in een grote diepe pan.
Zodra deze glazig is kan de knoflook erbij, bak kort mee en voeg de rijst toe.
Roer goed door. Zodra de rijst wat glazig is geworden kan het water erbij samen met de kruiden. Doe eerst een scheutje en roer goed over de bodem. Zodra dit bubbelt kan de rest van het water en bleekselderij erbij.
Kook 15 minuten en roer geregeld door.
Doe direct de zalmfilets op een bakpapier in het midden van de oven. Zet de timer ook op 15 minuten.
Proef tegen het einde van de kooktijd of de risotto gaar is, of dat er nog wat extra zout en/of water bij moet.
Verdeel de risotto over de borden, leg de zalm ernaast en schep een lepeltje zure room erover. Kruid de zalm met wat citroensap, peterselie, peper en zout.
Natuurlijk is nu het moment om toch wat kaas toe te voegen. Ook erg lekker! Geroosterde pijnboompitjes of een eetlepel extra vierge olijfolie zijn ook aanraders.
Opdieningen 3
- Hoeveelheid per opdiening
- Calorieën 425kcal
- Calorieën van vet 15kcal
- % dagelijkse waarde *
- Totaal koolhydraten 42g15%
- Proteïne 30g60%
* Percentage dagelijkse waarden zijn gebaseerd op een 2000 caloriedieet. Je dagelijkse waarde kan hoger of lager zijn, afhankelijk van je caloriebehoefte.
Note
*Bij ons thuis gaat 1/3 van de risotto en zalm naar het vrouwenbord en de man kan makkelijk 2/3 op.