Makkelijk zuurdesembrood met Spelt

Zuurdesembrood is niet moeilijk, het kost vooral veel tijd.
pinit

Naar dit recept grijp ik de laatste tijd steeds terug. Vooral omdat ik weet dat het mijn zuurdesembrood hiermee ‘lukt’, want zelf dat vond ik de eerste zuurdesembroden maar ingewikkeld. Nu ik meerdere succesnummers van dit zuurdesembrood verder ben durf ik het met je te delen. 😉

Is de starter gereed? Is je brood soepel? Alles is per keer afhankelijk van de temperatuur is huis, vochtigheid, humeur van je desempje.

Ik heb al veel verschillende recepten, volgorden en verhoudingen uitgetest. Sommige met een intense planning en andere met net iets te weinig stappen. Je komt er niet onderuit om een beetje ruim in de tijd te zitten wanneer je start met een zuurdesembrood.

Je begint 2 dagen vóór je gewenste bakdag al met het voeren van je zuurdesemstarter. 1 dag voor het bakken ben je druk met voeren, vouwen en shapen.

Na een nachtje rijzen in de koeling is het de ochtend daarna pas tijd om te bakken.

Yup.. veel tijd dus.

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld Voorbereidingstijd 48 uur Kooktijd 40 minuten Totale tijd 49 uren 40 minuten
Porties: 1

Beschrijving

Na vele recepten en verhoudingen getest te hebben, blijf ik terugkomen op dit makkelijke recept voor zuurdesembrood. Elk brood ben ik weer een beetje lerende dus ik sluit niet uit dat er meer recepten volgen.

 Voor nu is dit hem dan. Mijn makkelijke zuurdesembrood met Spelt.

De planning is als volgt:

 • Dag 1; zuurdesemstarter buiten de koelkast houden en voeren
 • Dag 2; zuurdesemstarter wederom voeren en zodra deze actief is verwerken, vouwen en shapen. Deze dag vinden de meeste handelingen plaats
 • Dag 3; BAKDAG! Deze ochtend kun je genieten van dit makkelijke zuurdesembrood

*ervan uitgaande dat je een actieve zuurdesemstarter in beheer hebt.

Ingrediënten voor één brood

Bereiding

 1. Dag 1

  Haal deze avond je zuurdesemstarter uit te koelkast en voer hem met een 1-1-1 verhouding. 

  Zet het desempje op  het aanrecht en welterusten. 

 2. Dag 2

  8 uur: In de vroege ochtend voer je je desempje wederom met de 1-1-1 verhouding. Gebruik minimaal 30 gram, zo kom je op een totaal van 90 gram, voldoende voor dit brood. (dus 30 gram starter, 30 gram water, 30 gram speltmeel) 

  Na ongeveer 3-5 uur, afhankelijk van de temperatuur in huis is je zuurdesemstarter actief. Hij is dan in verdubbeld in hoeveelheid en blijft drijven op water. Test dit door een klein stukje eraf te scheppen en te droppen in een glaasje water.

  12 uur: Je zuurdesemstarter is actief!

  Mix alle ingrediënten tot een geheel en laat dit 1 uur staan. Dek de kom af met een deksel of badmuts. 

  Stretch het deeg vervolgens om het uur, totaal 4 keer/4 uur. Zorg bij iedere strech dat je het deeg uitrekt, maar niet scheurt. Kijk op mijn Instagram voor wat video's hierover.


  Laat het deeg na de laatste stretch rusten tot deze in hoeveelheid verdubbeld is. Dit is tussen de 1-3 uur afhankelijk van de temperatuur in huis.

  Shape het deeg hierna in een strakke bal. (Youtube ;))
  Leg de bal in een rijsmandje of in een kom bedekt met een theedoek en bloem. Dek de kom wederom af, ik doe dit met een badmuts.

  Laat deze kom één nacht in de koeling staan.

 3. Dag 3; BAKDAG

  Verwarm de volgende ochtend de oven op 250 graden met de gietijzeren pan in de oven.

  Haal het brood uit de koelkast en leg deze op een bakpapier. Snij een diep kruis in het midden van het brood.

  Na 40 minuten is de pan goed mee verwarmd en plaats je het ingesneden brood in de pan met de deksel erop. Bak het brood 20 minuten in de oven met de deksel op de pan. Hierna verwijder je de (bloedhete!) deksel en verlaag je de temperatuur van de oven naar 220 graden. Bak het brood vervolgens af in 15 minuten.

   

  Haal het brood uit de pan en laat deze op een rooster afkoelen voor je gaat snijden. 

Heb jij dit recept gemaakt?