Smoothie bowls – How to

Deze zoete gezonde groente bommetjes zijn oneindig in mogelijkheden. Door verschillende groente en fruit samen te mixen kan je heerlijke combinaties maken. Ik help je op weg!

Al redelijk wat jaren terug is de groene smoothie -drink in mijn eetpatroon terecht gekomen. In de tijd dat ik nog niet aan intermittent fasting deed nam ik altijd een ontbijtshake mee naar kantoor.   De smoothie bowl is een nieuwe, maar toch redelijk aangetrouwde neef van de drankjes. Met name de groene smoothie bowl valt goed in de smaak, de rode biet smoothie bowl was even wennen in het begin.

Simpel gezegd voeg je gewoon wat minder vocht en meer groente en havermout toe om een papje in plaats van een drankje te maken.

Met deze substantie en de toevoeging van allerlei toppings kan je de smoothie bowl om toveren tot een echte superfood maaltijd. Helemaal anno 2020.. 😉

Ik ben nog redelijk nieuw in het uitwerken/ bij elkaar gooien van verschillende combinaties in de bowls. De één wat succesvoller dan de ander.

Meestal combineer ik in een smoothie bowl +/- 200 groente per portie. Bijvoorbeeld een combinatie van 100 gram courgette, 50 gram spinazie en 50 gram bleekselderij. +/- 100 gram Fruit is hierbij voldoende om een zoete smaak te behouden. Door de toevoeging van whey, havermout en kokoswater herken je geen groentesmaak terug.

De basis Groente

Altijd groente erbij, het wordt je bijna op een presenteerblaadje aangereikt om hier onopgemerkt wat goede vitamines toe te voegen. Er gaan veel bowls rond op basis van enkel kwark en fruit. Waarom zou je als je alle smaken kan behouden niet wat extra groene toppers toevoegen. Daar waar mogelijk bewaar ik de groenten al in stukjes in de vriezer. Ik heb altijd een lade met courgette, biet en spinazie.

 • Courgette

Onmisbaar in een goede bowl, de smaak is niet overheersend en de substantie lijkt heel erg op die van banaan. Je hoeft niet voorzichtig te zijn met het toevoegen van courgette.
Gebruik per portie: 100-150 gram

 • Spinazie            

Door verse spinazie toe te voegen krijg je de magische kleur. De smaak ik mild, maar schiet je uit met het groen en gebruik je te weinig fruit kan het een muffe bedoeling worden. 
Gebruik per portie: +/- 100 gram

 • Bleekselderij    

Een echte superfood. Meestal doe ik niet meer dan 1-2 Stengels per portie. Het geeft een verfrissende smaak, maar die grens is  dichtbij een intense groentesoep-smaak. 
Gebruik per portie: 50-75 gram max!

 • Bloemkool        

Ik beken, nog niet geprobeerd maar deze schijnt qua substantie gelijk te staan aan de creamyness van courgette. Ik verwacht wel dat de smaak wat aanweziger kan zijn wanneer je te weinig fruit gebruikt.
Gebruik per portie: +/- 100 gram

 • Bieten                

Het was even wennen in het begin, maar in de juiste verhouding en combinatie is biet een hele zoete toevoeging. De roze kleur maakt de bowl magisch, om te voorkomen dat dit doorslaat in een bruine pap combineer ik deze nooit met spinazie. 
Gebruik per portie: +/-100 gram


Fruit

Fruit is het zoete extraatje voor een lekkere bowl, pas op met de hoeveelheden. Fruit is vol (fruit)suiker en meestal gebruik ik voor de topping ook al wat.

 • Banaan            

Zonder deze jongen mist er echt iets, het komt zowel de smaak als substantie ten goede. Een halve banaan (uit de vriezer!) is voldoende voor 1 persoon. Gooi stukjes rijpe banaan in de vriezer om altijd een zoete en koude smaakmaker voor de bowl of smoothie beschikbaar te hebben.

Gebruik per portie: 50-75 gram (1/2 banaan)

 • Overig            

Nu kan ik elk type fruit apart benoemen, maar alles is mogelijk. In de vriezer heb ik meestal wat aardbeien, frambozen, mango, ananas en bramen. 

Aardbeien en frambozen doen het goed met de biet, mango en ananas combineer ik met spinazie.

Gebruik per portie: 50-100 gram. Meer is altijd lekker maar pas op met de (fruit)suikers.

Standaard & onmisbaar!

 • (kokos)water, niet te veel. begin altijd met max. 50 ml per portie. We willen een bowl, geen drink. 
 • Havermout +/- 15-30 gram per portie 
 • Whey, afhankelijk van het moment 1/2 of hele scoop. Heerlijk zoet en creamy. Vanille en kokos zijn favoriet.

Toppings

Alles is mogelijk, maak het zo dol als je wilt. Van ‘superfoodie ‘chiazaad en cacao nibs tot schuddebuikjes en hagelslag! Ik ga vaak voor:

 • fruit 
 • kokosrasp
 • cacao nibs
 • rozijnen
 • gehakte hazelnoten
 • cruesli

Aanbevolen artikelen