Home » Receptenindex » Simpele wolkencake, zonder roomboter

Simpele wolkencake, zonder roomboter

Gepubliceerd op 11 november 2020 om 06:00

Een simpele vanille cake, maar toch net even anders. Door roomboter te vervangen door slagroom krijg je een luchtige cake met aanzienlijk minder kcal. 

Ook lang houdbare slagroom bereikt ooit de datum. Ik had nog een pakje staan, maar geen concrete  (bak)plannen. Een zoektocht en wat lekkere trek verder is deze cake het resultaat. Uit een vorm haal ik 10 mooie plakken, het scheelt bijna 100 kcal per plak in vergelijking met een roomboter cake. Die zag ik niet aankomen! Een heerlijke en iets luchtigere zoete cake.

 

Ingrediënten voor één cake

  • 200 ml  slagroom
  • 150 gr patentbloem
  • 2 eieren (op kamer temperatuur)
  • 100 gr suiker
  • 2 th vanille aroma
  • 2 th citroensap
  • 2 th bakpoeder
  • snuf zout

Verwarm de oven voor op 190 graden (boven- en onder-warmte)]

Bekleed een cakevorm met bakpapier of vet deze in. 
Mix de slagroom tot deze stijf is. 
Mix in een andere kom de eieren met de suiker tot een luchtige massa. (Het lijkt qua kleur en dikte een beetje op mayonaise..) Meng ook de vanille en het citroensap hierdoor.
Spatel de suikermassa met de slagroom door elkaar, houd het luchtig.
Spatel hierna voorzichtig de bloem, bakpoeder en zout in delen hierdoor.
Vul je vorm en tik deze een paar keer kort tegen het aanrecht. Hiermee haal je de  grote belletjes lucht uit het beslag.

Bak de cake in het midden van de oven in 30-35 minuten gaar. 

Check v.a. 30 minuten met een satéprikker of de cake gaar is. De cake is gaar als de prikker er schoon uitkomt. 

Haal de cake uit de oven en laat 15 minuten afkoelen in de vorm. Na de 15 minuten kan de cake verder koelen uit de vorm.

 

Voedingswaarde per plak (1/10)

168 Kcal C.22 F.7 P.4

Dit recept met roomboter i.p.v. slagroom (1/10)

257 kcal C.21 F.17 P.3


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.